Харьковские предприниматели провели митинг против проекта Налогового кодексаХарківські підприємці 14 жовтня провели мітинг на пл. Свободи. Вони виступили проти прийнятого в першому читанні Верховною Радою України проекту Податкового кодексу. Як повідомив журналістам виконавчий секретар Харківської міської організації профспілки підприємців Сергій Фатєєв, у мітингу взяли участь представники малого бізнесу - різних ринків, торговельних майданчиків, малих архітектурних форм міста, в основному, підприємці-"єдиноподатники".

"Редакція нового Податкового кодексу дозволяє підприємцю-"єдиноподатнику" мати річний прибуток 300 тис. грн. замість 500 тис.грн., як зараз. Але це не найстрашніше. Замість десяти осіб найманих робітників підприємцю буде дозволено мати двох. Якщо джерел прибутків у підприємця дві і більше, сума в 300 тис.грн. ділиться пропорційно, що, природно, скорочує права підприємця розвивати свій бізнес, давати роботу іншим громадянам України. Це пряме порушення ст. 22 Конституції України", - зазначив С.Фатєєв. Він також додав: "Люди, які зараз стоять і протестують, на своїх плечах витягують Україну з кризи і нічого не вимагають від держави, крім одного: дайте нам можливість працювати, комфортні правила, і ми готові і будемо платити податки, які адекватні нинішньому становищу країни й умовам бізнесу в ній".

Також на мітингу проходить збір підписів під листом до Верховної Ради та Кабінету міністрів України з вимогою зняти з розгляду проект Податкового кодексу і відправити його на доопрацювання. Також підприємці виступають з вимогою провести громадські слухання проекту Податкового кодексу не так, як вони проводилися в перший раз. "Не треба ставити галочку, що десь щось провели. У нас є фахівці, які працюють і знають податкове законодавство, і вони розуміють, що не можна заганяти підприємця в тінь і нав'язувати йому такі правила гри, як це пропонується проектом Податкового кодексу", - зазначив С.Фатєєв.

За його словами, якщо уряд не прислухається до підприємців, мітингувальників в окремих містах, то вони будуть готуватися до всеукраїнської акції протесту. "Нам нікуди бігти, ми не хочемо померти, ми хочемо працювати в своїй країні, виховувати тут дітей і дати їм майбутнє", - зазначив С.Фатєєв.

За його словами, ті умови, в які поставлено Україну, враховуючи зростання інфляції, уряд повинен навпаки йти назустріч підприємцю, щоб він мав можливість "з малого бізнесу виростити середній". "Ми повинні виростити середній клас - опору всіх видів правління, всіх держав у всьому світі. Не маючи середнього класу, держава практично банкрут. Не можна сподіватися тільки на великий бізнес",-підкреслив С.Фатєєв.

Довідка "SQ". 7 жовтня Верховна Рада прийняла в першому читанні проект Податкового кодексу, внесений Кабінетом міністрів України. Також парламентарії ухвалили рішення відправити проект кодексу в профільний комітет для підготовки до другого читання.

Проектом Податкового кодексу передбачається поетапне зниження ставки податку на прибуток підприємств з 25% до 16% (2011 і 2012 рр. - 19%, 2013 і 2014 рр. - 18%, 2015 р. - 17%, з 2016 р. - 16% ).

Передбачається надання спеціальних інвестиційних пільг: введення на 5 років нульової ставки податку для новостворених суб'єктів господарювання, а також підприємств із щорічним обсягом прибутків у 3 млн. грн. з метою залучення інвестицій в оновлення основних засобів, створення додаткових робочих місць, збільшення обсягів виробництва продукції, робіт, послуг.

Окрім того, передбачається введення на 10 років звільнення від оподаткування прибутку підприємств галузей легкої промисловості (крім підприємств, що виробляють продукцію на давальницькій сировині) та суб'єктів господарської діяльності від надання готельних послуг, підприємств суднобудівної та авіабудівній промисловості.

Щодо податку на прибутки фізичних осіб проектом передбачається:
- уведення двох ставок податку з прибутків фізичних осіб: 15% для прибутків менше 10 мінімальних зарплат і 17% - для прибутків більше 10 мінімальних зарплат на місяць;
- податком за ставкою 5% буде обкладатися прибуток від депозитів, які перевищують 200 тис. грн.;
- оподаткування за ставкою 15% частини суми пенсій або щомісячного довічного грошового утримання, що виплачується платнику податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно закону, що перевищує законодавчо встановлену на 1 січня звітного податкового року максимальну величину бази нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, визначену у відповідності до закону.

Проектом кодексу передбачено зміцнення фінансової бази місцевих бюджетів з одночасним скасуванням неефективних місцевих податків і зборів. Буде введений податок на нерухомість у розмірі 10 грн. за 1 кв. м на рік.

Обкладатися податком буде площа, що перевищує 40 кв. м на одну людину, але при цьому мінімальна неоподатковувана площа становитиме 100 кв. м на сім'ю у місті і 200 кв. м у сільській місцевості.

Документом також пропонується скасувати 12 місцевих податків і зборів, а саме: ринковий збір; комунальний податок; податок з реклами; дев'ять інших місцевих податків і зборів, які не грають суттєвої ролі у наповненні місцевих бюджетів (збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг, збір за право використання місцевої символіки, збір з власників собак, збір за видачу ордера на квартиру, збір за участь у бігах на іподромі, збір за виграш на бігах на іподромі, збір з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі на іподромі, збір за право проведення кіно-і телезйомок, збір за проведення місцевого аукціону, конкурсного розпродажу і лотерей).

Проект кодексу також передбачає, що транспортний податок буде стягуватися виключно при першій реєстрації транспортного засобу.