Более 150 харьковчан приняли участие в пикете в знак протеста против задержания активистов "Зеленого фронта"Пікет на знак протесту проти затримання активістів Харківської громадської організації "Зелений фронт", а також на підтримку свободи слова відбувся 2 вересня в Харкові, біля будівлі Головного управління МВС України в Харківській області. У пікеті взяли участь близько 160 осіб, серед яких активісти харківських громадських організацій (ХОО) "Зелений фронт", "Прорвемося!", а також представники харківських організацій політичних партій "Батьківщина", "Християнсько-демократичний союз", "Народна самооборона", "Реформи і порядок", Української народної партії (УНП).

Учасники акції висловили протест проти дій міліції, яка 2 вересня затримала сімох активістів "Зеленого фронту", які роздавали перехожим листівки під назвою "Велика брехня". Пікетники закликали харківську міліцію не порушувати закон і стати "зразком виконання законів і Конституції України".

Учасники пікету скандували "Ганьба!", "Свободу не спинити!", "Баранника геть!" (Олександр Баранник - керівник міськуправління міліції - "SQ"), у руках тримали плакати: "Така міліція нам не потрібна!", "Ні ментівському беззаконню в Харкові!", "Міліція, захисти свободу слова!".

Як повідомив голова ХОО УНП Василь Третецький, 3 вересня представники низки політичних сил і громадських організацій направлять на ім'я О.Баранника листа, в якому попросять його публічно вибачитися перед затриманими активістами. "Якщо ніякої реакції не послідує, ми будемо ініціювати звільнення О.Баранника з його поста", - підкреслив В.Третецький.

Як зазначив правозахисник Євген Соловйов, міліція не мала жодного права затримувати активістів "Зеленого фронту". "Поширювати друковану продукцію має право кожен громадянин, таким чином він має право на висловлення власної думки. За розповсюдження друкованої продукції можна понести кримінальну відповідальність тільки в тому випадку, якщо в текстах є заклики до насильства, релігійної і расової ворожнечі, повалення конституційного ладу. У листівках "Велика брехня" нічого цього не було. Якщо людині, яка згадується у листівках, здається, що там написаний наклеп, вона повинна звернутися до суду з цивільним позовом про захист честі і гідності (у листівках згадані в.о. харківського міського голови Геннадій Кернес і голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін - "SQ"). А затримувати людей через ці листівки - просто незаконно", - підкреслив Є.Соловйов.

Окрім того, за словами правозахисника, затримувати людей можна тільки у випадку наявності ознак кримінального злочину або якщо сталося адміністративне правопорушення і був складений адмінпротокол.

Довідка "SQ". 2 вересня міліціонери затримали сімох активістів харківської громадської організації "Зелений фронт" та ініціативної групи "Прорвемося!". Затримання відбулося біля Харківського театру опери та балету (ХАТОБ) під час роздачі листівок активістами.

Близько 35 активістів "Зеленого фронту!" і "Прорвемося!" вранці рухалися в напрямку від станції метро "Університет" до ХАТОБу. Вони роздавали перехожим листівки "Велика брехня" з критикою міської влади. Біля ХАТОБу близько 9.30 міліціонери і співробітники "Беркута" почали затримувати активістів. Сімох затриманих відвезли до Дзержинського райвідділу міліції і протримали там дві години без пред'явлення звинувачень. Близько години до них не пускали адвокатів. Наразі всіх затриманих відпустили.

31 серпня в гаражі голови ініціативної групи "Прорвемося" Андрія Ільгова міліція виявила листівки під назвою "Велика брехня". Сам А.Ільгов був доставлений до райвідділу. Як повідомили "SQ" у Центрі громадських зв'язків ГУ МВС України в Харківській обл., обшук проводився на підставі анонімного дзвінка про закладену в гаражі бомбу, що надійшов до міліції об 11.20.