Харківська облдержадміністрація (ХОДА) на початку лютого планує підписати з пекарям області меморандум про стабільність цін. Про це 31 січня повідомив журналістам голова ХОДА Михайло Добкін.
"Було б добре підписати меморандум 7 лютого, тому що в останній раз ціни на хліб піднімалися саме 7 лютого минулого року. Зараз у цьому питанні немає ніякої політики, ми розмовляємо однією мовою як з Андрієм Руденком (голова правління ЗАТ "Салтівський хлібозавод" , член ВО "Батьківщина" - "SQ"), так і з Володимиром Мисиком (голова ТОВ "Хлібокомбінат "Кулиничівський", член Партії регіонів - "SQ")", - зазначив губернатор.

За його словами, меморандуми не є просто декларативними документами, а дозволяють реально впливати на ціноутворення. Так, наприклад, було з гречкою. "Гречка сьогодні є тільки в трьох регіонах нашої країни. Харківська область споживає приблизно 500 т гречки на місяць. Ми в рамках меморандуму домовилися, що 2,7 тис. т гречки з Харківської області нікуди не вивезуть. Ми не можемо обмежувати ціну, але, принаймні, відсутність гречки не буде призводити до нездорового ажіотажу. Не впливаючи на ціну, ми без посередників зістикували власників з мережею супермаркетів, які підписали з нами ціну. І в них тепер ціна не від посередників, а від виробника", - зазначив М.Добкін.

Довідка "SQ". 3 грудня 2010 р. ХОДА підписала меморандуми про взаєморозуміння з харківськими виробниками продуктів харчування і власниками мереж супермаркетів, 24 грудня - з власниками ринків.

Як заявив 19 січня "SQ" А.Руденко, хлібозавод планує підняти ціни на продукцію. За його словами, ціна хліба не мінялася з лютого 2010 р., тоді як за цей час здорожчали борошно та енергоносії, а працівникам заводу потрібно піднімати зарплату.