Европейский банк реконструкции и развития готов инвестировать в модернизацию центрального отопления ХарьковаЄвропейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) готовий інвестувати в модернізацію центрального опалення Харкова. Про це 30 вересня в Харкові, на міжнародному економічному форумі, повідомив директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек. За його словами, ЄБРР є адміністратором міжнародного фонду, в якому зараз 100 млн.євро для співфінансування проектів ЄБРР. "Ми можемо запропонувати, наприклад, 20 млн. дол. кредиту і додати ще 10 млн. дол. з цього фонду", - зазначив А.Куусвек.

За його словами, до світової фінансової кризи, коли в світі було багато грошей, банк фінансував проекти на таких умовах: 33% - акціонер, 33% - ЄБРР, 33% - комерційний банк. Але після кризи комерційні банки зазнають труднощів з фінансуванням проектів. Тому ЄБРР готовий збільшувати свою частку в проекті до 50%. "Але проект, у якому візьме участь ЄБРР, повинен бути не просто хорошим, а дуже хорошим", - зазначив директор банку.

За його словами, в Харкові у ЄБРР уже є клієнти - це "Мегабанк" і місцева фармацевтична компанія.

Довідка "SQ". Європейський банк реконструкції та розвитку - інвестиційний механізм, створений 1991 р. 61 країною і двома міжнародними організаціями для підтримки ринкової економіки та демократії в 29 країнах - від Центральної Європи до Центральної Азії. Здійснює проектне фінансування банків, підприємств і компаній, вкладаючи кошти як у нові виробництва, так і в діючі фірми. Він також працює з державними компаніями з метою підтримки процесів приватизації і структурної реорганізації на них, а також вдосконалення комунального господарства. ЄБРР використовує тісні зв'язки з урядами країн регіону з метою реалізації курсу на створення сприятливих умов для підприємницької діяльності.