Обсяг кредитів, наданих суб'єктам господарської діяльності Харківської області, станом на 1 квітня склав 15,7 млрд. грн. і збільшився з початку поточного року на 0,9%. Про це повідомили "SQ" в Управлінні НБУ в Харківській обл. Усього харківські банки видали кредитів на 29 млрд. грн.

За даними облуправління НБУ, за видами економічної діяльності найбільшими споживачами кредитів були підприємства торгівлі та переробної промисловості, яким видано 5,5 млрд.грн. і 4,8 млрд.грн. відповідно (35,1% і 30,5% всіх кредитів). Сільгоспвиробники отримали 0,9 млн. грн. кредитів (6%), будівельні компанії - 1 млрд. грн. (6,3%), підприємства транспорту - 0,5 млрд. грн (3,1%).

За січень-березень поточного року відбулося збільшення залишків заборгованості за кредитами, спрямованим підприємствам оптової і роздрібної торгівлі, - на 2,6%, переробної промисловості - на 0,8%, сільгосппідприємств - на 1,4%, транспортних підприємств - на 4% . Середньозважена відсоткова ставка за кредитами, наданими банками суб'єктам господарювання в національній валюті в березні 2010 р., склала 21% (23,3% - у січні 2010 р.).

Як відзначили в облуправлінні, у I кварталі ц.р. не відбулося зростання обсягів кредитування населення. Обсяг кредитів, наданих фізичним особам, зменшився з початку року на 3,8% і склав 13,4 млрд. грн., що є наслідком зниження реальних доходів населення і обережного ставлення банків до кредитування цієї категорії позичальників через проблеми з погашенням ними раніше наданих кредитів.

Довідка "SQ". Банківська система області станом на 1 квітня представлена 10 банками, 38 філіями й 1 тис. 194 відділеннями харківських банків і банків інших регіонів України. Розмір загальних активів банківських установ області склав 42 млрд. грн. і зріс із початку року на 5,8%; зобов'язання досягли 50,3 млрд. грн. і залишилися майже без змін. Регулятивний капітал харківських банків на кінець березня відповідав вимогам НБУ до капіталу залежно від обсягу операцій і територіальної діяльності й складав 8,5 млрд.грн.