Змиевская ТЭС будет реконструировать энергоблок №1Зміївська ТЕЦ (Харківська обл.) планує реконструювати енергоблок № 1. Про це 13 квітня під час засідання в Харківській облгосадмініністраціі (ХОДА) робочої групи з модернізації економіки і розвитку інфраструктури повідомив директор станції Сергій Плотніков. За його словами, планується, що реконструкція відбудеться 2013 р., а поки що на станції тільки почнуть розробляти її проект.

"Оскільки не відомо, скільки грошей виділять на реконструкцію, то складно сказати, який буде обсяг робіт. Енергоблок № 1 був уведений в експлуатацію на станції першим і вже відпрацював близько 300 тис. годин. Його потужність 200 Мвт", - зазначив С.Плотніков .

За його словами, до участі в проекті реконструкції блоку планується залучити фахівців Інституту проблем машинобудування ім.О.Подгорного (Харків, ПТІМАШ), які досліджують стан блоку і порадять, що потрібно замінити новим у першу чергу.

Як повідомив перший заступник голови ХОДА Володимир Бабаєв, уже давно точаться розмови про те, що потрібно провести реконструкцію на Зміївській ТЕС. "Ми будемо зі свого боку вживати заходів длд прискорення процесу", - зазначив В.Бабаєв.

Як повідомив заступник директора з наукової роботи ПТІМАШ Андрій Русанов, найкраще поміняти відразу весь енергоблок. "Вартість такої тотальної модернізації становить близько 1 тис. дол. на кВт встановленої потужності. У разі генератора № 1 Зміївської ТЕС сума складе близько 200 млн. дол. Енергетика - це дуже дороге задоволення, зате - прибутковий бізнес", - зазначив А.Русанов.

За його словами, можна застосувати схему часткової модернізації і замінювати енергоблок частинами. "Потрібно провести аудит, схема якого розроблена в ПТІМАШ, і за результатами аудиту дивитися, що потрібно міняти в першу чергу. Наприклад, можна замінити тільки лопатки, іноді разом з валом, залишаючи корпуси. Тоді можна довести ККД енергоблоку до вихідного (коли він був новий), а може навіть і підвищити його.

За інформацією А.Русанова, у світі практика маловитратної модернізації, в основному, не застосовується. У Данії, наприклад, якщо для енергоблоку встановлено відпрацювати 100 тис. годин, то після їх відпрацювання енергоблок замінюють повністю. Там вважають, що обладнання вже окупилося і немає потреби витрачати гроші на його модернізацію. "Але останнім часом у зв'язку з економічною кризою на технологію маловитратної модернізації стали звертати більше уваги. Особливо в країнах, близьких нам за світоглядом, наприклад у Польщі. Вони зараз технологію малої модернізації застосовують дуже інтенсивно", - зазначив А.Русанов.