НАК "Нафтогаз України" і ГК "Туркменгаз" підписали меморандум про взаєморозуміння, який передбачає відновлення поставок газу в Україну та країни Європи, а також розвідку родовищ на території Туркменістану. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький, передав "Інтерфакс-Україна".

Відповідаючи на питання, яким чином можуть бути відновлені поставки з урахуванням російського фактору, міністр зазначив, що відповідь на нього буде дана після вивчення його фахівцями. На запитання журналістів, яким газопроводом можуть бути відновлені поставки туркменського газу, Ставицький заявив: "У нас є газопровід, який йде по північній частині Туркменістану і через Росію. Ми це питання обговорили. Ми спочатку домовимося з нашими колегами з Туркменістану, а потім будемо домовлятися далі".

Говорячи про терміни реалізації досягнутих домовленостей, Ставицький зазначив, що найближчим часом сторони обміняються візитами "і буде вироблена стратегія щодо розвитку цих напрямків". Питання про обсяги поставок газу буде вирішуватися пізніше.

Крім того, Ставицький підкреслив, що Україна буде брати участь у відкритих тендерах з розвідки родовищ на території Туркменістану. За його словами, це сприятиме збільшенню обсягу товарообігу між двома країнами.

У свою чергу президент України Віктор Янукович заявив, що Україна зацікавлена ​​у відновленні постачань газу з Туркменістану. Про це повідомив сайт президента. "Я підтвердив зацікавленість України у відновленні поставок природного газу з Туркменістану і готовність до поглиблення співпраці в цій галузі. Наша країна має всі можливості для об'єднання зусиль з метою опрацювання альтернативних маршрутів постачань газу як для власних потреб, так і для подальшого експорту в Європу", - заявив він в Ашхабаді після закінчення переговорів із президентом Туркменістану Гурбангули Бердимухамедовим.

Тим часом, за інформацією "Інтерфаксу", згідно з поширеним раніше проспектом євробондів України, країна не розраховує на поставку газу з Туркменістану у 2013 році. "З початку 2006 року газ не постачається в Україну за прямими контрактами з Туркменістаном. Уряд не розраховує, що такі поставки відновляться у 2013 році. Раніше Туркменістан підтвердив наявність ресурсу, необхідного для налагодження поставок в Україну. Однак позиція Туркменістану полягає в тому, що спочатку необхідно узгодити умови його транзиту з Росією", - зазначено в документі.

 

Довідка "SQ". На початку 2000-х років, згідно з міжурядовими угодами, російський "Газпром" забезпечував транзит туркменського газу по території Росії в Україну. Однак Туркменістан був незадоволений умовами торгівлі газом з Україною через низьку ціну. У квітні 2006 р. між Росією і Туркменістаном було підписано угоду про співпрацю в газовій галузі на 25 років. У межах документа сторони уклали довгостроковий контракт купівлі-продажу туркменського природного газу. З того часу Україна втратила прямі поставки туркменського газу і почала закуповувати практично весь необхідний газ у "Газпрому".