Вкладники ПАТ "Земельний банк" (Харків), що мали на рахунках менше, ніж по 150 тис.грн., гарантовано отримають свої гроші. Про це 9 серпня заявив "SQ" ліквідатор банку Олексій Угрімов. За його словами, виплати будуть здійснюватися через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

"З 5 серпня ми протягом місяця приймаємо претензії від кредиторів "Земельного банку". Всім фізособам, у яких в банку був відкритий депозит, були залишки на поточних або карткових рахунках на суму менше 150 тис.грн., хвилюватися не варто: вони протягом кількох місяців отримають свої гроші через Фонд гарантування вкладів", - повідомив О.Угрімов.

За його словами, більш складна процедура чекає юридичних осіб і тих клієнтів, у яких було в банку більше 150 тис.грн. "Якщо протягом місяця претензії до банку не будуть подані, то вони вважаються погашеними. З тих, хто подав претензії, ми складаємо реєстр кредиторів, який потім передамо в Національний банк України (НБУ). Після цього буде затверджена черговість погашення. Ліквідатор буде виробляти погашення в залежності від наявності ліквідної грошової маси", - зазначив О.Угрімов.

За його словами, процедура ліквідації банку може тривати не більше трьох років. В окремих випадках, за рішенням Нацбанку, процедура може бути продовжена ще на один рік.

Як повідомив О.Угрімов, міська влада також є одним з кредиторів "Земельного банку". Чи була міськрадою вже подана претензія і на яку суму, ліквідатор не уточнив.

Довідка "SQ". У травні 2010 р. НБУ ввів тимчасову адміністрацію в "Земельний банк" строком на шість місяців - з 12 травня до 11 листопада, мораторій на задоволення вимог кредиторів - до 11 серпня. 30 липня Нацбанк відкликав банківську ліцензію та ініціював процедуру ліквідації ПАТ "Земельний банк".

Як заявив 5 серпня журналістам в.о. харківського міського голови Геннадій Кернес, "Земельний банк" винен Харківській міськраді близько 20 млн.грн. За його словами, до цієї суми не входять відсотки, які банк також зобов'язаний виплатити. "Ми будемо боротися за те, щоб повернути до міськбюджету гроші, які були в цьому банку на депозиті", - підкреслив Г. Кернес.