Здорожчання хліба соціальних сортів у Харківській області не передбачається. Про це повідомив голова фермерського господарства "Кегичівське" (Харківська обл.), керівник хлібопекарського підприємства Володимир Мисик, поінформував сайт Харківської облдержадміністрації. За словами Мисика, причин для підвищення цін на масові сорти хліба немає, оскільки, згідно з обласним меморандумом, виробників хліба забезпечують сировиною для масових сортів.

Як повідомив Мисик, меморандум дозволяє акумулювати протягом літніх і перших осінніх місяців достатню кількість зерна, яке потрапляє до регіонального фонду, а потім направляється на хлібопекарські комплекси. Крім того, стримувати ціну на хліб допомагає співпраця з Аграрним фондом України. "Уклавши з ним договір, можна заповнити запаси сировини в достатній мірі. Наприклад, наше підприємство, яке працює в 10 областях України, забезпечено борошном на півроку вперед. Окрім цього, на підприємстві була проведена реорганізація існуючих та будівництво нових хлібопекарських комплексів, які передбачають зниження енерговитрат, особливо газу, електроенергії, що впливають на собівартість хлібобулочної продукції. Тож у нас є можливості не підвищувати ціни на масові сорти хліба", - заявив Мисик.

Він зазначив, що цінові питання повинні вирішуватися до початку маркетингового року (починається в серпні). Протягом маркетингового року ціна повинна утримуватися, оскільки в держави достатньо ресурсів для забезпечення хлібокомбінатів сировиною. "На якості хліба утримання ціни також не відіб'ється: всі борошномельні комплекси України проходять жорстку сертифікацію і при надходженні зерна, і після його обробки. До кожної партії борошна прикладається посвідчення якості", - підкреслив Мисик.

Раніше ЗМІ повідомили, що в Києві планується підняти ціни на популярні сорти хліба, батон і "Український", відповідно на 50 і 60 копійок. Про такі плани повідомив холдинг "Київхліб", контролюючий 90% ринку хліба столичного регіону. Цей холдинг почав узгодження цін, щоб вони набрали чинності в перших числах листопада. До цього ціни на хліб не змінювалися в Києві два роки. "Нещодавно в Мінагропрод відбулася нарада з представниками "Київхліба". Міністерство пропонувало допомогу в форматі "борошно з Аграрного фонду". Я не хочу зовсім погано говорити про Аграрний фонд, але він сьогодні як мінімум неефективний. Уряду час, нарешті, визнати - цей механізм не працює!" - зазначив генеральний директор галузевого об'єднання "Укрхлібпром" Олександр Васильченко.