В умовах зростаючого дефіциту ресурсів в Україні та об’єктивного економічного спаду туристична індустрія може стати інструментом вирішення економічних, внутрішньополітичних та євроінтеграційних проблем країни. Безперечно, що соборність, цілісність нашої країни має першочергове значення і, ми впевненні, що туризм міг би в тому числі сприяти у створенні позитивного іміджу України, вихованню в суспільстві любові до нашої Батьківщини і бути інструментом об’єднання регіонів навіть в умовах сьогоднішньої кризи та військового протистояння.

Українська туріндустрія сьогодні – це 80-100 тис. підприємств, установ та організацій різних форм власності, в яких працевлаштовано 1 млн. працездатного населення та які приймають і обслуговують щорічно 24 млн. іноземних туристів (згідно з даними ЮНВТО). .
Разом з тим, туристична індустрія в Україні сприймається стереотипно та шаблонно, як гуманітарний та дотаційний вид діяльності. При цьому, досвід передових туристичних країн світу демонструє, що за допомогою туріндустрії вирішується цілий ряд питань не тільки громадського, а й державного значення:

  • розвиток внутрішнього туризму – єднає країну;
  • за рахунок туристичних ресурсів формується інтерес у світі до країни;
  • виручка від туристичного потоку – це потенційний споживчий ринок для українських товарів, який наразі так необхідний Україні тощо.

У цілому туристична галузь - це найкращий плацдарм для втілення євроінтеграційних стандартів розвитку та державного регулювання.

Привернення уваги до наших можливостей та до потенціалу галузі стає завданням туристичного співтовариства. Нам необхідно створити громадський консультаційний орган в туризмі, чітко висловити вимоги до плану дій влади щодо туристичної галузі та виробити спільне бачення турбізнесу, уряду, тур.науки, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо майбутнього туріндустрії в умовах українського сьогодення.
Пропонуємо представникам туристичної індустрії, готель’єрам, рестораторам, оздоровницям, екскурсоводам, туроператорам та турагенствам, музеям, заповідникам та іншим об’єктам показу, а також місцевому самоврядуванню і представникам уряду зібратися 28 серпня 2014 року у форматі Всеукраїнського форуму туристичної індустрії для обговорення можливостей та перспектив галузі.

До дискусії будуть запрошені передові фахівці туристичної індустрії, небайдужі громадські діячі найвищого рівня, представники туристичного співтовариства.
Співзасновниками форуму до 21 серпня буде розіслано порядок денний, проекти концепції створення Громадського консультаційного органу, його положення, а також проект резолюції форуму.

Ваші пропозиції та підтвердження участі просимо надіслати на електронну пошту – alexsdstk@rambler.ru, тел. 067 716 54 50 (контактна особа Олександр Сулім).

З повагою,

співорганізатори форуму

Валерій Цибух Надзвичайний і Повноважний Посол України, президент УкрСоюзТуру

Дмитро Заруба Президент Асоціації малих готелів та апартаментів, генеральний директор Національного музею народної архітектури та побуту України

Олександр Лієв Екс-міністр курортів та туризму АР Крим, Перший заступник Гендиректора Національної Телекомпанії України

Ігор Голубах Голова Всеукраїнської асоціації туроператорів, президент туристичної компанії «Гамалія»

Володимир Федорченко Ректор Київського університету туризму, економіки і права, Президент Асоціації навчальних закладів України туристського і готельного профілю

Ганна Романова Заступник Чернігівського міського голови

Тетяна Семи копна Заступник Голови Правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», кандидат медичних наук

Оксана Погоріло Заступник директора департаменту – начальник управління туризму та курортів департаменту міжнародного співробітництва та туризму Львівської обласної державної адміністрації

Валентин Данильчук Ректор Донецького інституту туристичного бізнесу

Володимир Васильєв Голова Всеукраїнської спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму

Володимир Царук Директор Центру туристичної інформації

Микола Євдокименко Голова правління Асоціації готелів та готельних об’єднань міст України

Людмила Луганова Голова комісії з питань розвитку туристичної галузі Українського Союзу Промисловців та Підприємців, Директор туристичної компанії «Мандрівник ДМС»

Роман Пономаренко Президент Всеукраїнської молодіжної хостел асоціації