Що таке швидка зарядка смартфонів Самсунг?

Всього декілька років тому батареї у смартофнах Самсунг були досить невеликими. Комплектного зарядного пристрою на один чи два ампера вистачало щоб зарядити їх за півтори чи дві години. З тих пір багато чого змінилося. Процесори мобільних пристроїв стали значно потужнішими, зріс обсяг пам’яті і розміри дисплеїв. Для нормальної роботи всього цього потрібна була більша потужність і розмір акумулятора. От же батареї стали більшими, і разом з ними зріс і час необхідний для їх зарядки. Перед інженерами корейського виробника стала непроста задача з пришвидшення передачі енергії по стандартному USB кабелю.

Як працює звичайна зарядка

Зазвичай зарядний пристрій смартфона використовує стандартну напругу для USB порту у 5 вольт. При цьому потужність зарядного пристрою для різних гаджетів знаходиться у діапазоні від 0.5 до 2 ампер. Будь яка акумуляторна батарея зберігає енергію завдяки електрохімічній реакції під напругою і здатна легко віддавати її назад. Смартфони використовуюсь літій-іонні чи літій полімерні АКБ. Вони легкі, довго тримають заряд та мають досить великий об’єм. Але у них багато недоліків. Вони легко займаються від механічного ушкодження. Після приблизно восьми сотень циклів зарядки батареї частково втрачають здатність зберігати електроенергію. Чим більш потужне джерело живлення використовується, тим швидше АКБ буде потребувати заміни.

Принцип роботи швидкої зарядки Samsung

Розробники знайшли досить простий вихід. Напруга з якою струм передається до смартфону була збільшена з п’яти до 9 вольт. При цьому потужність з двох знизили до 1.67 ампер. Необхідність останнього була зумовлена надмірною температурою елементів живлення, які доречі розділили на окремі незалежні модулі щоб уникнути перегрівання. А отже ресурс батареї не змінився.

Швидка зарядка Samsung Galaxy робить свою справу приблизно в три рази швидше звичайного комплектного блоку від айфон. Виробник запатентував технологію, і дав їй назву Adaptive Fast Charge. Важливо пам’ятати що тільки сертифіковані акумулятори, блоки живлення і кабелі підтримують її, і вам слід бути дуже уважним і стежити за відповідним маркуванням аксесуарів.

Блок живлення

Як підібрати правильний кабель?

Почнемо з того, що заспокоїмо вас. Купивши не якісний або не сертифікований шнур ви не пошкодите свій гаджет. Завдяки розумному контролеру живлення блок сам розпізнає можливості провідника і обирає оптимальний безпечний режим роботи. Для не сертифікованих аксесуарів це зазвичай 1А 5 вольт і не більше. Простіше за все буде обрати оригінальний кабель micro USB для швидкої зарядки Samsung, які вже досить давно продуються в Україні по відносно низькій ціні.

Чи можна використовувати швидку зарядку на старих моделях?

Так, це цілком безпечно. Блок живлення автоматично обере оптимальне навантаження для заряджання. При цьому допускається використання не лише з технікою виробництва Самсунг, а і з сторонніми моделями інших компаній. Швидка зарядка звичайно працювати не буде.

А що стосовно модельного ряду 2017 року?

У більшості топових і середньо бюджетних моделях поточного року порт micro USB був замінений на надсучасний USB Type C. Зарядний пристрій для Samsung Note 8, Galaxy S8, A720, A520, A320 та інших нових моделей використовує саме такий кабель. В майбутньому вся мобільна техніка у світі буде оснащена саме USB Type C завдяки його швидкості, міцності та зручності використання.