Що собою являє право на використання надр? Це система норм права, які диктують умови надання дозволу на надра і їх використання в подальшому. Таким чином, на користувача накладаються певні обов'язки, узгоджені з законодавством.

Отримати собі землі під будь-які роботи охочий кожен. Сьогодні надіслати заявку щоб отримати спецдозвіл на користування надрами може дуже велике коло груп людей. Серед тих, хто може використовувати надра, знаходяться підприємства, організації, різні установи, громадяни країни, особи без громадянства та іноземні юридичні особи.

Видача спеціального дозволу

Надра можуть бути видані під певні способи використання. Серед них зазначаються:

  • вивчення місць народження корисних копалин;
  • надра потрібні не тільки для вивчення, а і для розробки місця, де можуть бути добуті корисні для суспільства копалини;
  • натомість, надра можуть бути потрібні для поповнення запасів корисних копалин;
  • оскільки видобуток корисних копалин має велике значення, місця, де може знаходитись нафта, являє собою дуже цікаву платформу для вивчення, проведення дослідно-промислової розробки дозволить збільшити видобуток таких важливих корисних копалин;
  • також, надра можуть бути потрібні не тільки для видобутку, а і для експлуатації та будівництва, тобто, це може бути організація підземного складу для різноманітних речовин, матеріалів, захоронення сміття, яке може бути небезпечним та будь яких інших потреб;
  • окрім іншого, дуже розповсюджена організація важливих з культурної, наукової та іншої точки зору об’єктів;
  • також, використання надр може відбуватися по зазначеним індивідуально умовам.

Отримання спеціального дозволу - це процес досить тривалий і трудомісткий. Для цього необхідно мати певні навички і знання, а також достатньо часу.

Нерідко, щоб отримати дозвіл використовувати надра, потрібне проведення аукціонів. Якщо вони не проводяться, то рішення може приймати протягом 60 робочих днів.

Але, існують і винятки, наприклад, специфіка роботи вугільної шахти. Тому, якщо аукціон не проводився, то рішення буде прийматися не більше 30 робочих днів після того, як був наданий повний пакет документів, які потрібні для цього.

Умови, за якими слід використовувати надра - це важлива частина, яка є частиною дозволу і обговорюється компетентним органом. Таким чином, користувач отримує програму, в якій прописано як можуть використовувати надра і які роботи можуть проводитися. Оформляється вона у вигляді документа, який прикладається до основного пакету.

Якщо дозвіл надається без попередньо проведеного аукціону, то користувачеві призначається обов'язковий збір в розмірі одного відсотка від вартості, яка була заявлена ​на аукціоні. При цьому користувач повинен докласти пакет документів. Щоб процедура пройшла максимально безпечно і був зібран весь пакет документів, краще усього скористатися послугами спеціаліста. Наприклад, це завдання може взяти на себе юридична компанiя Sls-group, зібравша у своєму колі тільки найкращих професіоналів.