Двоє молодих велосипедистів наводили удари на Харків. Київський районний суд Харкова 10 травня виніс їм обвинувальний вирок.

За даними Харківського антикорупційного центру, засуджені це безробітні 19-річний Дмитро Пенцов і 20-річний Едуард Ісінов.

За даними слідства, 19-річний Пенцов у червні 2023 року через Telegram зв'язався зі співробітником російської ФСБ і погодився співпрацювати. Він отримав завдання збирати і передавати росіянам інформацію про підрозділи ЗСУ в Харкові та передмісті. 

Пенцов запропонував своєму знайомому з проросійськими поглядами, 20-річному Ісінову, діяти спільно.

Пересуваючись велосипедами, Пенцов та Ісінов збирали інформацію про місця зосередження ЗСУ, позначали їх на гугл-картах і надсилали фотографії з цими позначками своєму куратору.

Отриману інформацію росіяни використовували для обстрілів. За кожне виконане завдання Пенцов та Ісінов отримували винагороду в 50 доларів. Також їм обіцяли навчання в Академії ФСБ РФ.

Із 3 липня до 1 серпня 2023 року Пенцов та Ісінов виїжджали на завдання чотири рази - у Харкові та Циркунах. 1 серпня обох затримали біля туалету в саду Шевченка, під час передачі інформації представнику ФСБ. Вночі 1 серпня минулого року по Харкову було здійснено атаку російськими "Шахедами".

Під час обрання запобіжного заходу затримані визнали свою провину за ст. 114-2 КК України (поширення інформації про ЗСУ). Під час цього засідання Пенцов заявив про те, що готовий вступити до ЗСУ, бо усвідомив, яку помилку зробив. Також Пенцов вказав, що половина в'язниці бажала їм смерті і повертатися туди вони не хочуть.

У суді Пенцов та Ісінов винними себе не визнали. Пенцов зазначив, що після початку повномасштабного вторгнення Росії запропонував своєму товаришеві Ісінову кататися містом на велосипедах, той погодився. Він заявив, що не пропонував товаришеві збір будь-якої інформації на користь РФ і не отримував такої згоди від нього. Пенцов наполягав на тому, що вони з приятелем каталися на велосипедах Харковом і передмістям, із представниками РФ не спілкувалися і жодних карт не надсилали. 

Ісінов розповів, що в березні 2022 року до нього звернувся Пенцов. Він сказав, що у нього є два велосипеди і запропонував разом кататися Харковом і передмістям. Ісінов погодився. Він заявив, що з представниками РФ не спілкувалися, будь-якої інформації не передавали. Свій мобільний телефон він нібито надавав знайомим, повідомляючи при цьому пароль. Хто надсилав картки з його номера телефону, йому невідомо.

У слідчих виявилося листування, яке 1 серпня 2023 року, за півтори години до затримання, вів один із молодих людей:

- Ми на місці, чекаємо подальших вказівок. Зараз друг скине на те відео.
- Брати, сьогодні ви розумнички. Буде премія.
- Дякую, старалися.
- Зараз ще чекаю на завдання.
- Чекаємо, перекуримо поки що.
- Хвилин 20.
- Мітка до відео, де 2 машини.

Сторона обвинувачення повідомила, що в рамках негласних слідчих дій 21 липня 2023 року за Пенцовим та Ісіновим під час поїздки до Циркунів правоохоронці вели візуальне спостереження. Юнаки цього дня спостерігали за військовими і технікою ЗСУ, спілкувалися з військовослужбовцями, після чого комусь надсилали СМС із телефону.

Того ж дня Пенцов та Ісінов приїхали на Салтівку і проїхали поруч з адміністративною будівлею по вул. Владислава Зубенка, 4, де провели дії, схожі на фото-відеозйомку.

Уранці 1 серпня Пенцов та Ісінов їздили центральними вулицями Харкова (вул. Свободи, вул. Ярослава Мудрого, Мироносицька, Сумська, Гіршмана) і також листувалися.

Суд визнав винними двох жителів Салтівки в наведенні вогню по Харкову і передмістю (ч. 2 ст. 111 - державна зрада) і призначив покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.